V roku 2012, 17,3 milióna farmárov v 28 krajinách sveta pestovalo GM plodiny na viac ako 170-tich miliónoch hektároch poľnohospodárskej pôdy (1). Zo zoznamu 28 krajín, kde sa pestujú GM plodiny, patrí až 20 krajín medzi chudobné rozvojové krajiny. V týchto 28 krajinách žijú skoro 4 miliardy ľudí, takže asi 60% celosvetovej populácie môže byť ohrozených vplyvom GMO. Celkovo sa už GM plodiny pestovali na neuveriteľnej 1,5 miliarde hektároch poľnohospodárskej pôdy. Táto pôda sa využíva na pestovanie geneticky modifikovaných plodín (GM) ako:
- Sója
- Kukurica
- Bavlna
- Repka
- Zemiaky
- Ryža
- Cukrová repa
- Papája
- Baklažán
- Tekvica
V priebehu 17 ročnej histórie zaznamenalo pestovanie GM plodín 100 násobný nárast zo 1,7 milióna hektára pôdy v roku 1996 na spomínaných 170 miliónov hektárov v roku 2012. V Európe bola prvýkrát schválená GM kukurica MON 810 od spoločnosti Monsanto v roku 1998. Platnosť povolenia na uvádzanie tejto GM kukurice na trh bola predĺžená 15.júna 2009 GMO panelom EFSA (European Food Safety Authority).
Až skoro 90% všetkých GM plodín sa vyprodukuje v Amerike (13 krajín = 147,85 mil. ha pôdy), na čo doplácajú najmä dažďové pralesy. USA je zodpovedná za približne 41 %, Brazília 21,5 %, Argentína 14 % a Kanada za 6,8 % produkcie GM plodín. Avšak GMO sa nepestuje len na Západe. Päť vedúcich rozvojových krajín v pestovaní GM plodín sú Čína, India, Brazília, Argentína a Južná Afrika, ktoré spolu tvoria 46% celosvetového trhu s GM plodiami a tieto krajiny predstavujú 40% celosvetovej populácie.
Najväčším výrobcom GM semien je spoločnosť Monsanto, ktorá je zodpovedná za 90 percent celej produkcie a ktorá všeobecne dominuje už takmer 75 miliardovému osivárskemu trhu. Zvyšok patrí firmám ako Syngenta, DuPont (Pioneer), Bayer, Group Limagrain alebo Dow.
Podľa Environmental Working Group, priemerný obyvateľ USA skonzumuje ročne viac ako 87 kilogramov GM potravín, a to napriek tomu, že podľa prieskumov by mnohí Američania prisahali, že nikdy žiadne GM potraviny nekonzumovali. Avšak niet sa čo diviť, keďže v USA je geneticky modifikovaných:
- 93 % sóje
- 94 % bavlny
- 90 % repky
- 95 % cukrovej repy
- 88 % kukurice
- 50 % havajskej papáje
SITUÁCIA V EURÓPE
V roku 2012 pestovalo v Európe geneticky modifikované plodiny 5 krajín, menovite Španielsko, Portugalsko, Česká republika, Rumunsko a Slovenská Republika.