Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

19. septembra 2012 informovali médiá o výsledkoch vedeckej štúdie zrealizovanej skupinou francúzskych vedcov, podľa ktorej môže mať konzumácia potravín na báze geneticky modifikovaných plodín závažné zdravotné dôsledky. Táto informácia mala výrazný nádych senzácie, nakoľko až doteraz všetci kompetentní svorne tvrdili, že neexistuje žiaden vedecký dôkaz o škodlivosti takýchto potravín. Preto ani nebolo nijakým prekvapením, že krátko po publikácii predmetného odborného článku v americkom vedeckom časopise Food and Chemical Toxicology Journal a po medializácii výsledkov, sa na štúdiu i na jej autorov spustila spŕška kritiky zo všetkých strán.

Ohodnotiť túto položku
(6 hlasov)

O niekoľko dní uplynie rok od publikácie vedeckej štúdie tímu francúzskeho molekulárneho biológa Gilles-Eric Séraliniho [1], ktorá seriózne spochybnila deklarovanú zdravotnú neškodnosť potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín (GMP). Hoci oficiálna odborná diskusia bola ukončená ešte koncom minulého roku odmietavými stanoviskami zo strany EFSA (European Food Safety Authority) a viacerých národných úradov zodpovedných za bezpečnosť potravín, stále sa ešte objavujú nové skutočnosti týkajúce sa pozadia mimoriadne brutálnej reakcie zo strany biotechnologických spoločností a ich lobistických organizácií a zároveň dochádza i k novému vývoju, ktorý je logickým dôsledkom štúdie, ktorú sa jej kritikom, napriek enormnému úsiliu, nepodarilo „pochovať.

piatok, 27 september 2013 14:25 Napísal(a) v Štúdie o GMO 6 komentáre
Ohodnotiť túto položku
(5 hlasov)

19. septembra 2012 bol svet informovaný o výsledkoch vedeckej štúdie uskutočnenej francúzskym tímom pod vedením prof. Gilles-Eric Séraliniho, podľa ktorých konzumácia potravín vyrobených z geneticky modifikovaných plodín so sebou prináša vážne zdravotné riziká. Štúdia bola síce následne odmietnutá časťou vedeckej komunity (predovšetkým ale výskumnými pracovníkmi, ktorí mali blízko k biotechnologickému priemyslu) a agentúrami zodpovednými za potravinovú bezpečnosť (ktoré ale nie sú nezaujaté pretože v minulosti predmetnú GM kukuricu povolili ako bezpečnú a okrem toho majú známe problémy s konfliktami záujmov viacerých členov svojich vedeckých panelov), ale otázky a znepokojenie verejnosti pretrvávajú.

štvrtok, 19 september 2013 17:32 Napísal(a) v GM plodiny Pridajte komentár medzi prvými!